Het ouderschap kan een achtbaan van emoties zijn, vooral wanneer een kindje last heeft van verlatingsangst. Wat is verlatingsangst en hoe kun je hier als moeder het beste mee omgaan? In dit blog vertellen we je meer over dit onderwerp en geven we 6 tips!
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is een onderdeel van de ontwikkeling van een kind en begint vaak rond de leeftijd van 6-8 maanden. Het moment waarop je baby of kindje beseft dat je niet altijd in de buurt bent. Elk kindje reageert anders, afhankelijk van zijn persoonlijkheid en avontuurlijke aard.
Andere oorzaken van verlatingsangst
Soms ontstaat verlatingsangst door veranderingen in de routine, zoals de start van kinderopvang of een nieuwe oppas. Ook stressvolle gebeurtenissen, zoals een verhuizing, kunnen deze emoties oproepen.
6 tips om met verlatingsangst om te gaan
1. Routine is essentieel: Creëer een duidelijke routine voor je kleintje. Consistentie biedt veiligheid en voorspelbaarheid, waardoor verlatingsangst kan verminderen.
2. Bouw vertrouwen op: Oefen korte periodes om je kindje alleen te laten en bouw dit geleidelijk op. Laat ze bijvoorbeeld afspreken met hun vriendjes en vriendinnetjes na school.
3. Maak afscheid positief: Zorg voor een vrolijk en geruststellend afscheid. Geef een knuffel, een kus en laat weten dat je straks weer terug bent.
4. Nieuwe omgeving: Als je een nieuwe oppas hebt of een nieuwe docent, introduceer ze dan geleidelijk. Laat je kindje wennen aan de nieuwe gezichten en omgeving.
5. Troostend voorwerp: Geef je kleintje een troostend voorwerp, zoals een knuffel of deken met de geur van thuis, om te helpen bij het kalmeren in het geval jij er even niet bent.
6. Wees geduldig: Onthoud dat dit een fase is. Wees geduldig en geef je kindje de tijd om zich aan te passen aan nieuwe situaties.